h1

Tre anledningar att skippa Google Wave

oktober 1, 2009

bgwave

Många var vi som satte morgonfikat i halsen när vi läste IDG:s sanslöst naiva artikel om Google Wave idag. Utan en tillstymmelse till kritisk granskning eller rudimentär analys kapitulerar man totalt inför denna ”våg” som väntas skölja över och frälsa internet. Vilka problem förväntas dessa tjänster lösa? Kommunicerar vi för lite över nätet? Knappast! Vi kommunicerar alldeles för mycket vilket naturligtvis till syvende och sist motverkar ökad produktivitet och sätter vår säkerhet ur spel. Jag ämnar därför i polemik mot IDG skissa upp tre anledningar att undvika Google Wave:

1. Säkerhet

Det behöver knappast påpekas varför vi ska undvika att samla all vår information hos en enda aktör. Google är ett kommersiellt företag som alltid kommer att välja sin egen vinstmaximering framför människors grundläggande fri- och rättigheter. I min egna verksamhet vore det därtill vansinne att dela pseudokrypterad information på servrar som inte är mina egna. Det pågår naturligtvis en bred och upplyftande debatt om detta på sina håll, ty även om Google kanske värnar västvärldens(?) integritet idag finns det ingen som kan förutspå hur Google kommer att operera om 50 år.

2. Maktkoncentration

Med ovanstående punkt i beaktande bör man kanske tänka både en och två gånger innan man ytterligare göder denna svällande ”blob”? Och ju större Google blir, ju mer viktig information som koncentreras till en enda aktör, desto mer attraktivt blir det naturligtvis som lekstuga för hackers, crackers och phreakers. Har du verkligen råd att förlora din mejl, kalender och dina samtliga dokument, ja – hela ditt digitala liv i ett enda svep?

Det finns utmärkta alternativ med i princip samma funktionalitet, kostnadsfria open source-alternativ som kan konfigureras till effektiva kollaborativa verktyg. Vilken idiot som helst med någon slags datorvana kan t ex sätta upp sin egen wiki. Att välja Googles tjänster av pur lathet innan man undersökt vilka alternativ som redan finns borde betraktas som  tjänstefel.

3. Spam

Handen på hjärtat: hur många av dina medarbetare erbjuder egentligen något faktiskt värde? Om du tänker tillbaka på din arbetsdag, fick du höra en enda vettig åsikt av en kollega? Nej, föreställ dig då att ni skulle ha en ”våg” där kommunikationen är så lättvindig att du kommer att tvingas ta del av vartenda ett av dina kollegers idiotiska infall.

 

Nej, tillåt mig vara skeptisk. Google levererar inte enbart enkla lösningar till komplicerade problem som så många vill påskina.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: