h1

Biltema köper privatjet

september 29, 2009

Senaste nytt på E24 är att Biltemas ägare, Sten-Åke Lindholm, köpt en bizjet. Lindholms val föll på en Falcon 7X för 350 miljoner kronor som uppenbarligen föll reservdelshandlaren i smaken. Vad som då borde stå klart för vilken affärsjetsspekulant som helst är att Falcon blott tar jumboplaceringen i privatjetsegmentet.

Jättarna Boeing och Airbus tar givetvis förstaplaceringarna med deras bizjetversioner av kommersiella transportflygplan. Till och med de mer överkomliga BBJ och ACJ ligger hästlängder före Falcon i både prestanda, lyx och utrymme. För att inte tala om möjligheterna att införskaffa en A380 VVIP.

biltema469_170141b

Vidare till de mer rättvisa konkurrenterna till Falcon: Bombardier och Gulfstream. Här finns affärsjet i samma storlek, exempelvis Global Express XRS från Bombardier och G650 från Gulfstream. Bägge dessa vidunder är överlägsna 7X i både räckvidd och hastighet.

Sist men inte minst är designen på Falcon 7X hopplöst omodern och ett fruktansvärt exempel på den franska ingenjörs(konst?) den faktiskt representerar. Layouten med tre motorer är helt ur tiden och dess roll utspelad i dag. Turbofläktmotorer tillräckligt kraftiga för att två skall räcka finns att tillgå från de flesta tillverkare. Att dessutom placera stabilisatorn mitt på fenan är rent vansinne och något som flygplanstillverkare brukar undvika då detta leder till hög vikt och sämre flygegenskaper.

Att Lindholm dessutom valt att inreda sin Falcon 7X enbart med detaljer från sin egen butikskedja gör inte affären mindre smaklös!

Annonser

3 kommentarer

  1. Ha ha ha!!!

    7x omodern!? Sämre flygegenskaper!? Utspelad roll med tre motorer!?

    Vet inte, och har ingen större lust att ta reda på, vad din blogg handlar om, men ett tips är nog att skriva mer om Lotto och mindre om flyg.


  2. […] Gäfvert, VA1, 2, SVD, AV, […]


  3. […] Gäfvert, VA1, 2, SVD, AV, […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: