h1

Den största faran

september 28, 2009

Ardrey i AustralienDen största faran som hotar mänskligheten just nu är otvivelaktigt kriget. Vårt svåraste problem är hur vi ska undvika storkrig, det krig som skulle innebära slutet på inte bara vår civilisation både i väst och öst utan rentav slutet för oss själva. Men kan vi det? Vi hoppas det, vi kanske rentav tror det – men nu kommer en amerikan, Robert Ardrey, som blev så fascinerad av fossil antropologi när han kom i kontakt med de båda berömda forskarna Broom och Dart att han ägnade sex års intensiva studier åt ämnet och påstår att visst kan vi hoppas att göra det, men det är föga troligt, för det som har skapat människan är inte hennes intellekt utan hennes drift att döda.

Boken jag sträckläst heter African Genesis, där Ardrey presenterar tre grundläggande teser 1) människan härstammar från Afrika 2) människan är det vapenbärande djuret, för vapnet uppfanns redan innan människoblivandet, av australopithecinerna. Vapnet tvang fram den upprätta gången, för vår stamfader måste ju ha händerna fria. Vapnet befriade honom från växtätandets eviga tuggande eftersom det gav tillgång till kött. Och vapnet drev fram mutationer mot allt större och bättre hjärna, för vapnet kräver intelligens för att användas på rätt sätt. Och tes 3, den svåraste att smälta, lyder:

Människosläktet i sin helhet har, med en instinkt som är lika säker och självklar, som den som driver lärkan att sjunga, aldrig vid ett enda tillfälle tillåtit lokala misslyckanden att hämma framstegen inom vapentekniken, vårt viktigaste kulturella arv.

Kan det bli tydligare och mer träffsäkert om man betänker situationen i världen? Ja, det kan det: bokens sista kapitel heter Kains arv.

Annonser

2 kommentarer

  1. Intressant! Människans intellekt anses också av vissa ha utvecklats genom vår förmåga att ljuga och manipulera. Att människan drivs av att döda håller jag inte med om. Jag tror snarare det är så att ett par procent av människorna är besatta av kontroll och makt och jag tror att det är dessa som söker sig till makten. Därför behöver inte människan i allmänhet vara ond. Det räcker med att ledarna är onda och svartmålar andra ledare och folk. Det innebär inte att alla politiker är onda, men tittar man runt i världspolitiken så finns det många ledare som är oerhört skickliga att manipulera folk genom lögner och vackra tal. Det är inte bara ledare från öst som kan manipulera folket genom ett leende i Pol Pot-stil. USA och Israel har länge hetsat mot Iran och det känns som en attack är nära. Iran har erbjudit kontrollanter att komma in i landet för att undersöka kärnkraftprogrammet. Det skulle inte förvåna mig om en missil landar i Israel inom de närmaste månaderna och att skulden kommer att läggas på Iran – utan bevis. Det fungarade den 11 september 2001 och den stora massan kommer att gå på det igen.


    • Tack för din kommentar! Ja, ursprunget till människans intellekt har förmodligen många bottnar och trådar i ett outgrundligt virrvarr. Men visst ligger det mycket i det du säger att det vansinne vi kallar världsläget i mångt och mycket beror på människans ofta helt blinda auktoritetstro.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: